Wie zijn wij

Presentatie

Ik ben geboren en getogen in het bedrijf van mijn ouders, een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in de renovatie van oude gebouwen. Al heel snel stelde ik vast dat onze klanten en kandidaat-verbouwers bij de renovatie van een bestaande woning steevast werden geconfronteerd met een dilemma. Kiezen we voor

  • een materiaal (houtbekleding, …) waarbij de overgang van oorspronkelijke muren naar nieuwe delen van de woning zelden mooi oogt,
  • een industrieel “handvorm” baksteen, waarvan het aanzicht nooit echt overeenstemt met de oude bakstenen.
  • of voor een recupbaksteen, deze oplossing is zonder meer de duurste en bovendien bestaat het risico dat er slecht gebakken bakstenen worden gebruikt.

Zo kwam ik op het idee om een steenbakkerij op te richten die zou werken volgens de traditie van de steenbakkerijen die vroeger in vele dorpen bestonden. Het heeft meer dan een jaar gevergd om de nodige documentatie te verzamelen over die oude werkwijze, en nog eens een jaar om de laatste steenbakkers te vinden die zelf het ambacht nog gekend hadden.

Dankzij deze contacten kwam ik terecht bij een ambachtelijk steenbakker die net met pensioen was gegaan, als laatste van zijn ambt. Ik besloot al zijn materiaal te kopen, dat dateerde uit 1954.

De productie wordt in Limburg gelegd.

De stenen worden alleen met een lokale grond gemaakt en in een ringoven uit 1963 gebakken.

Met die elementen krijgen we een uitzonderlijk resultaat.

Ik stel geen oude bakstenen samen. Ik produceer er nieuwe die op hun beurt een verhaal zullen vertellen.

Reportage journal télévisé